Onze Maine Coons worden getest op de bovenstaande afwijkingen. Hieronder volgt een beknopte uitleg over een aantal afwijkingen met daaronder onze visie op de testen.

Aandoening

Wat is het

FIV

Feline Immunodeficientie Virus of kattenaids. Het virus wordt overgebracht via bloedcontact. Vooral via vecht- en bijtwonden worden katten geïnfecteerd. Het ziekteverloop is vergelijkbaar met HIV bij de mens. Het virus tast het immuunsysteem (immunosuppressie) van de kat aan waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei infecties.

FeLV

Feline Leukemie Virus of leucose. FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

HCM

Hypertrofische CardioMyopathie is een hartafwijking. Bij HCM zijn de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toegenomen (hypertrofie). Dit veroorzaakt een toenemende verstijving in de linkerkamer waardoor die zich niet efficiënt kan vullen. Bovendien wordt de ruimte in de linkerkamer steeds kleiner, met als gevolg dat minder bloed rond gepompt wordt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Hierdoor ontstaat o.a. een vergrootte kans op trombose. Door een drukstijging in de linker boezem neemt de druk in de longvaten toe, wat leidt tot vochtophoping in de longen en de borstkas.

PKD

Polycystic Kidney Disease is een erfelijke afwijking, die bestaat uit cysten in de nieren. Afhankelijk van de hoeveelheid en afmeting kunnen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en leiden tot chronisch nierfalen.Nadat een aantal jaren terug geconstateerd werd dat bij een groot aantal Perzen PKD voorkwam bleken er ook enkele gevallen van PKD bij Maine Coons in de Pawpeds database bekend te zijn. PKD vererft autosomaal dominant. Dit betekent dat een kat deze afwijking al kan krijgen indien dit door één van de ouderdieren wordt vererfd en dat het niet uitmaakt of dit de vader of de moeder is.

PL

Patella Luxatie is een afwijking waarbij de knieschijf uit de geul kan schieten waarin hij zich beweegt. Als de knieschijf uit de kom is, kan het been niet meer gestrekt en dus het been niet belast worden. Dat maakt dat katten kreupel gaan lopen. Dat komt lang niet altijd door pijn, maar vaak gewoon omdat ze hun poot niet kunnen strekken.

SMA

Spinale Musculaire Atrofie is een erfelijke en aangeboren neuromusculaire aandoening, waarbij iets mis is met de motorische zenuwcellen in het ruggemerg, die uitlopers hebben naar de spieren. Een aantal van deze cellen functioneert niet omdat een groot gedeelte van het LIX1 gen vernietigd is (waardoor er geen of gebrekkige signalen aan de spieren en zenuwcellen worden doorgegeven) die de skeletspieren aansturen afsterven. Symptomen; spierzwakte.Waarom testen? Wij testen onze dieren omdat wij absoluut niet willen bijdragen aan een populatie 'zieke' Maine Coons. De gevolgen hiervan zijn enorm en dit moet je absoluut niet willen. De gezondheid van de dieren staat bij ons boven alles en er word dan ook niet gefokt met dieren die een erfelijke afwijking vertonen, het risico is dan te hoog dat je ook kittens krijgt met een erfelijke afwijking,

De DNA testen worden gedaan bij Dr. van Hearingen Laboratorium. DNA staat vastgelegt in het dier vanaf de geboorte, dit betekend dus dat dit niet kan veranderen. Alle erfelijke afwijkingen die je uit het DNA kan halen geeft een zekerheid dat het dier 'ziek' is. Echter kun je bij PKD en HCM ook kiezen om een echografische test te laten doen, echter is dit een moment opname. Dit betekend dat in principe als je de kliniek uit loopt na de test een uur later je dier wel HCM of PKD kan hebben.

Elke kat kan HCM of PKD ontwikkelen, dit is niet ras gebonden, ook als het niet in zijn DNA geschreven staat. Om deze redenen hebben wij er voor gekozen om niet echografisch te laten testen omdat het ons geen andwoord geeft op; krijgen de kittens het ook? DNA geeft dat wel.

Indien van uw kant gewenst is een echografisch onderzoek in overleg altijd mogelijk!